masa masa indahh berputik (:

Daisypath Anniversary Years Ticker

Thanks for reading my blog.enjoyyy :)

Tuesday, November 08, 2011

Oreo Bread Pudding.

assalamualaikum ! ;)

malam ni jomm kite belajar buat oreo bread pudding. senang je, tak susah punnnn. okayy, let start with the ingredient.


ingredient / bahan-bahan :
3 cups of fresh milk
1/2 cup butter
1 cup sugar
4 eggs
2 teaspoons vanilla extract
1 bungkus roti *yang pekat besar
1/4 cup cocoa powder
1 paket oreo *yang panjang, lagi banyak lagi best !


step 1 : hancur kan oreo hingga halus dan campur kan dgn sebati bersama cocoa powder. oreo tu ikut citarasa sendiri nak banyak mana, & nk hancur kn halus2 or kasar2 pun ikut suka.


step 2 : koyak2 kan roti & susun dalam tray, rose tak ingat rose guna size tray yang mana. dah susun roti, sapu kan butter sikit atas roti tu.


step 3 : tabur kan oreo yang dihancur kan tadi. tabur kan dengan serata. layer yang tengah ni, lebih kan oreo nya berbanding layer atas.


step 4 : letak layer kedua untuk roti, & tabur kan lebihan oreo yg telah dihancur kan tadi. & ketepi kan dulu.


step 5 : panas kan susu sehingga mendidih, & tutup api. masuk kan butter, dan kacau sebati. ketepi kan dan tunggu sehingga suam.


step 6 : campur kan telur, gula & extract vanilla. kacau sehingga gebu. *nak guna brown sugar pun boleh.


step 7 : kacau mixture telur & gula tadi sehingga gebu, then masuk kan mixture susu yang telah suam atau sejuk ke dlm mixture telur tadi. kacau dengan sebati.


step 8 : tuang kan mixture pudding tadi ke dalam tray yang kita dah susun roti mula2 tadi. tekan2 roti supaya roti direndam dgn rata. masuk kan ke dalam peti sejuk selama 10 minit, supaya roti rendam sepenuh nya.


step 9 : panas kan oven 350 darjah celcius. dan masuk kan pudding roti kita selama 45 - 50 minit. keluar kan, dan sejuk kan dulu sebelum di hidang.


step 10 : potong, dan hidang secara sejuk atau panas, dgn sauce. *nanti kalau ada masa, rose update resepi sos pulak. just 10 simple steps, enjoyyyy. any question, just leave ur comments k :)

p/s : will update more soon, nk kuar dinner date dgn bestiesss, dah lama x hangout dgn dorangg. toodles ~

4 comments:

  1. awwwsommeeee :) nyum nyummm !
    cant wait to bake them !!

    ReplyDelete
  2. nyummm :) bake it, make sure it is better than mine oke. mine punye mcm terhitam sikit, so better u check it while its bake. wokehh. happy trying!

    ReplyDelete
  3. sauce ea? insyaAllah kalau free i update on the sos :)

    ReplyDelete