masa masa indahh berputik (:

Daisypath Anniversary Years Ticker

Thanks for reading my blog.enjoyyy :)

Saturday, April 30, 2011

as sweet as a vanilla muffin !

selamat petang semua ! sorry this month rose tak update sgt, ni pun second entry for this month. sangat la busy. lagi lagi tengah exam week ni. & broadband pun buat hal. so, ni pun guna wireless uitm ni yangg sangat slow. nak main cityville & cafeworld pun tak dapat T______T HAHA. exam ni pun nak main games ke rose ? hehe. so, entry hari ni nak tunjuk kerajinan rose bulan februari hari tu. haaa riak la kau rose ? ni bukan riak laaa. nak share experience & resepi kat korang korang jeee. tak nak tahu tak pe. korang yang rugi. HAHA. *evil laugh :P

bulan februari hari tu, is anniversary rose with encik cintahati yang ke 3 tahun. tu yg terlebihh rajin buat vanilla muffin ni. then, rose tersalah measure ingredient, terlebih lebih pulakk, terlampau banyak sampai 5 tray bakar, siap bagi free sorang seketul kat classmate hari tu, dah macam buat business jual muffin pulakk. haha. tapi rupa dia tak la cantek mane pun. sebab rose tak ada bekas muffin yang keras tu, sumer cup cup nipis, bila time bakar, amek kau, terus berubah penampilan. HAHA. tapi rasa dia ? ehem ehem, sedapp kot ! hehe.


vanilla muffin sebelum dibakar, rose guna chocolate chip sekali, chocolate chip tu comel giler, separuh white chocolate, separuh chocolate. yum yum. okayy, ingredient yanggg korang kena sedia kan, ready ? ehem ~ btw, rose dah reduce kan ingredient ni untuk 12 biji muffin depends on u guys punya besar muffin cup :)

vanilla muffin ( 12 medium sizes ) :
  • 2 cups all-purpose flour.
  • 2 eggs.
  • 1 cups sugar.
  • 1/2 cup butter (cair kan).
  • 1 teaspoon baking powder.
  • 1 teaspoon baking soda.
  • secubit garam.
  • 1 teaspoon vanilla essence.
  • segenggam chocolate chip.
cara - cara :
  • campur bahan kering (flour, garam, baking powder & baking soda), dan ketepi kan.
  • pukul butter yang telah dicair kan, gula, telur & vanilla essence until fluffy. (guna electric mixer)
  • masuk kan bahan kering tadi, sedikit demi sedikit, sambil mixer tu still on.
  • then gaul hingga sebati :)
  • susun muffin cup atas tray / loyang, kalau ada muffin tray lagi bagus.
  • sapu sedikit butter kt dalam cup tu.
  • guna sudu, spoon the batter into the cups.
  • then, sprinkle/tabur chocolate kat dalam cups tu.
  • then bakar dalam oven in 180 degree celcius, api atas bawah.
  • bila dah coklat kekuningan keluar kan dan hidanggg dengan buttercream on top.


satu tray ni, ada dalam 21 ketul gituu. then, die kembang semangkuk, ni first try, so korang jangan masuk kan batter tu banyak dalam cup, setakat half cup cukupp la. nty jadik macam atas ni, kan dah tak lawaaa. haha.


haaa, tengok banyak tak banyakkk muffin yang rose buat, sampai tak cukup2 bekas, macam dah nak menjual pun ada. yang icing buttercream tu insyallah rose share resepi dalam entry lain. kenyang time ni makan muffin je, mane tak makin tembam pipi ni. hehe :) okay, stay tuned ! toddles ~

No comments:

Post a Comment