masa masa indahh berputik (:

Daisypath Anniversary Years Ticker

Thanks for reading my blog.enjoyyy :)

Wednesday, November 03, 2010

chocolate cake and rose.

selamat petang semua. fuhh! pagi tadi punya paper, lega rasa nya. no comment. tapi dapat jawab dengan tenang nya. walaupun pengawas tu boleh pulak kuat kan kipas, dah lah duduk bawah kipas, then sebelah aircond pulak tu. memang mengigil tak ingat lah kan. haish. tapi apa pun, alhamdulillah :)



haa. yang ni lak, kenapa encik cintahati rose ni senyum melebar tak ingat? HAHA. sebab hari tu, masa cuti before raya (hai rose, cerita dah lama baru nak update skrg T__T) cik rose buat kan dia chocolate cake. konon untuk birthdayy dia. haha. tapi tak tahu la sedapp ke tak sebab rose tak rasa pun. ibu mertua ku cakap okayy, sedapp, not bad, so i guess okayy la kot. hehe. rose pun malam sebelum buat cake tu pergi tesco dengan mama rose, dengan bangga konon nak buat cake ikut resepi, yang guna tepung, telur, serbuk koko dan bla bla. tapi last last, rose beli je tepung pillsbury yang dah siap mix. senangg hidup :)



Tepung Pillsbury, flavour devil's food. haish. nama nak ada devil kan. macam apa jehh, tapi yang pentinggg gebu, cuma tambah secawan minyak masak dan telur (2 biji rasa nyaa, tak ingat lah T__T)



masuk semua bahan tadi, tepung pillsbury sekotak (+) minyak masak secawan (+) 2 biji telur. then adun sebati dengan kadar sederhana.



then, bila dah sebati, masuk la dalam acuan. rose guna acuan bulat, size tak tahu. tapi kecik. sekotak tepung pillsbury tadi, dapat buat 2 biji cake bersaiz seperti dalam gambar. (rose tak tahu sangat berapa inci acuan tu. asal boleh je guna. janji siap. hehe)



kemudian, bakar di dalam oven. tunggu sampai ia masak. macam mana nak tahu cake tu dah masak? cucuk lidi di tengah tengah cake, dan tarik keluar. lihat lidi; jika ia bersih, maksud nya dah masak. kalau ada kesan cake yang lembik, maksud nya cake masih belum masak sepenuh nya :)



then, waaalaaaa :) dah siap pon. dah masuk perut pon. (tapi bukan perut rose T__T sob sob)



akhir nya, rose buat topping cair untuk cake ni. main balun je buat. nasib baik mereka mereka yang makan ni kata sedappp. rose ingat nak buat topping keras, tapi tak reti, cair je yang menjadi. haha :) yang dalam tupperware tu rose bagi encik cintahati. yang atas pinggan tu rose kasi family rose makan. time tu cousin rose pulak ada, memang habis la dikerja kan. ohh! sorry kalau presentation wajah cake tu tak berapa indah paras rupa nya. ni first try rose buat sorang diri tanpa bantuan orang lain. so, ini saja la termampu.

okay, rose will update more soon. so, toodles.

4 comments:

  1. waaa. kelihatan sedap. nyum2 :)

    ReplyDelete
  2. sedapnye nmpak.tergodeeee.rose mmg suke masak ek? salu update pasal food. :D

    ReplyDelete
  3. tergodeee ke ? hehe :P haah suke masak masak baking baking. rase seronokkk. haha. u should try too :D

    ReplyDelete