masa masa indahh berputik (:

Daisypath Anniversary Years Ticker

Thanks for reading my blog.enjoyyy :)

Saturday, October 30, 2010

tips for migrain.

a very good evening to all readers. tiba tiba speaking macam nak buat public speaking. hehe. rose rasa sangat sudah lega sebab 3 paper dah habis dengan cepat nya. lagi 4 paper menanti. tadi baru abes paper agama. no comment. tak nak cakap pasal tu dah. doa yang terbaik je la buat rose k. so skrg, rose buat keputusan nak update blog yang kesian kesunyian tanpa ku disisi. haha. entry kali ni rose nak share something dgn korang macam mana nak kurang kan migrain. ye laa kan, musim exam lah kata kan. semua mengadu sakit kepala la. migrain la. tak cukup tidur la. macam nak demam la. nasib baik rose tak ada migrain, cuba kadang2 rasa kepala ni berat2 sebab mengadap buku lama sangat. dalam bahasa yang mudah 'stress'.



setelah buat research. macam macam cara juga la boleh dilakukan untuk kurangkan migrain. entry ni khas dibuat untuk encik cintahati. sebab kesian dia asyik migrain. tu yang rose semangat sampai buat research untuk dia. hehe :)

cara nak kurangkan migrain, bukan dgn pain killer ye. sebab pain killer banyak memberikan kesan sampingan yang teruk, dari yang baik. memang korang akan rasa okay lepas makan panadol or pain killer. tapi believe me, it's not worth it. method tradisional lagi baik dari menggunakan medicine like pain killer. tapi sekali sekala tu tak apa la. jangan kerap sangat. mau rosak anda punya buah pinggang. mahu?


cara - cara untuk kurang atau elak dari migrain ;)

pertama, kena banyak kan makan makanan bersumber kan vitamin B2. contoh macam susu, kacang, yogurt, keju, bayam dan cendawan. sebab tu budak kecik minum susu, untuk pertumbuhan otak dan tulang. apa kaitan? haa, sebab migrain ni kan melibatkan kepala dan otak di sebelah saja. tu yang susu sangat perlu kan, supaya darah lebih kerap mengalir ke dalam otak.

kedua, banyak kan meminum air masak. sekurang kurang nya lapan gelas sehari. banyak banyak pun tak apa.

ketiga, jika sedang migrain, pergi ke tempat yang gelap dan tenang untuk berehat di situ. kerana cahaya membuat kan kamu lagi bertambah migrain.

keempat, kalau tidur, jangan tidur dalam keadaan terang. dalam erti kata lain, tutup lampu sebelum nak tidur. biasa lah, time time exam gini, ramai yang konon nya nak baca sambil baring, dan dan je nak baca sambil tertidur sekali kan. haha.

kelima, kalau boleh elak supaya tidak terlau stress. bila stress je, think happy things. contoh; ice-cream. sedap sedap. yummy! HAHA.

keenam, cuba amal kan pengambilan madu dalam pemakanan setiap hari. madu kan ubat untuk segala penyakit :)

ketujuh, kalau migrain mula start nak menyerang, minta someone untuk picit dan urut bahagian belakang tengkuk dengan perlahan lahan. insyallah. lama lama rasa lega.

kelapan, kalau tak efektif juga, minum air isotonik. contoh 100plus. rose kalau demam je minum 100plus sebotol atau dua, then tidur. confirm, bangun bangun je rasa lega sikit.

kesembilan, rendam kaki ke dalam air suam. supaya tekanan darah dari kepala turun ke kaki.

kesepuluh, kalau anda berwang, dan mampu untuk berbekam. sila lah berbekam. dari research rose, dorang cakap berbekam ni elok. tapi rose takut oh. tak berani. so, kita skip yang ni. haha.

kesebelas, sujud lama sikit pada sujud terakhir setiap solat anda. terutama sekali pada solat subuh. ini sebab, terdapat urat saraf di otak yang tidak dimasuki darah, so dengan sujud, insyallah darah akan mengalir bahagian itu. sebab tu, jangan tinggal solat :)

keduabelas, tepek kan asam jawa kat dahi anda ye. supaya panas kat dalam boleh meresap ke luar.

ketigabelas, dengan KETAWA! ketawa boleh hilang kan stress, sakit kepala dan juga migrain. so, jom gelak jom :)

so, ada 13 cara yang rose jumpe untuk kita cuba try test. haha. kalau siapa2 yang tahu macam mana cara nak kurang kan migrain, atau nak hilang kan terus migrain tu, boleh lah bagitau rose okayy. sharing is caring kan. kalau kat atas atas ini ada yang tak efektif, rose minta maaf la ye. rose cuma research simple2 je. then jumpe, rose share. mana tahu ada yang berkesan kan. insyallah. so, itu je lah untuk entry ini. rose pun dah pening menghadap laptop. so apa lagi. mari tidur. HAHA. tak lah. rose nak study untuk paper seterus nya. so, yang dah nak tidur, goodnight readers. will update more soon. toodles.

2 comments: